बिना गैस बिना कड़ाही बनाएं स्वादिष्ट मिठाई जो सभी के मन भाई
नारियल पेठा लड्डू एक ऐसी मिठाई जो बड़ी आसानी से और कम समय में बनाई जा सकती है। स्वाद में ऐसी कि बच्चे, बड़े-बूढ़े सभी के मन भाई और नरम इतनी की होठो से खा सके। पेठे के लड्डू को आप किसी भी शुभ अवसर पर या किसी भी पार्टी के दौरान घर पर आसानी से बना सकते हैं और परिवार और मेहमानों का दिल जीत सकते हैं। आप भी झटपट से बनने वाली ये मिठाई बनाएं और इसकी मिठास में खो जाएं। तो आइए बनानी शुरू करते हैं। इसके लिए देखते हैं सामग्री :
- पेठा (मिठाई वाला) : आधा किलो
- नारियल का बुरादा : 300 ग्राम
- इलायची पाउडर : आधा चम्मच
- लड्डू वाला पीला रंग : आधा चम्मच
बनाने की विधि
सबसे पहले एक बड़े बर्तन में पेठा ले। उसको कद्दूकस कर लें। फिर कद्दूकस किए हुए पेठे में नारियल का बुरादा डाल दे। इलायची पाउडर और खाने का रंग भी डाल दें। अब सभी सामग्री को अच्छी तरह मिला लें और अपने मनपसंद आकार में उसको बना दें। लड्डू अपनी पसंदानुसार थोड़े छोटे या बड़े बना सकते हैं। इससे आप लड्डू व् पेड़ा भी बना सकते हैं। आखिर में नारियल बुरादा एक प्लेट में लें और बनाए हुए लड्डू को उस पर डालकर रोल कर दें ताकि बुरादा लड्डू के चारों ओर चिपक जाए। इससे दो फायदे होंगे पहला लड्डू में ज्यादा गीलापन नहीं रहेगा और दूसरा हाथों में पेठे की चासनी नहीं लगेगी। पेठे की मिठाई ज्यादा ,मीठी भी नहीं लगेगी। इस मिठाई को सजाने के लिए प्रत्येक मिठाई पर ऊपर से काजू, बादाम या किसमिस में से कोई भी एक चीज लगाकर सजाएं।
तो लीजिये आपकी मिठाई तैयार है। आप इसको व्रत में भी खा सकते हैं।जितने ये देखने में अच्छे लग रहे हैं, खाने में उससे भी बेहतरीन है। आप इन पेठा लड्डुओं को फ्रिज में रखकर 8 से 10 दिन तक खा सकते हैं।
आप इस मिठाई को बनाइए, खाइए और आनंद लीजिए।
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Make Tasty Coconut Sweets without Gas without Frying
Coconut Petha Laddu is a dessert that can be made easily and in a short time. Taste in such a way that children and old are very much like its taste. Too soft that one can eat it with their lips. You can easily make Pethe Ke Laddu at home on any auspicious occasion or during any party and win the hearts of family and guests. You too can make these sweets made instantly and get lost in its sweetness. So let's start making. The ingredients used are:
Ingredients
Petha (Sweet): 1/2 kg (Half kg)
Coconut powder: 300 grams
Cardamom Powder: Half teaspoon
Laddu yellow color: Half teaspoon
Recipe
First of all take Petha in a big pot and then Grind it. Then add the coconut powder to the grinded Petha. Also give cardamom powder and food color. Now mix all the ingredients well and make them into your desired shape. Laddus can be made small or big as per your choice. You can also make laddus from this. Finally, take coconut powder in a Plate and roll the prepared Laddus over it so that the coconut powder sticks around the Laddus. This will have two benefits: First, there will not be much wetness in the laddus and second Pethe's sauce will not be in the hands. To decorate this dessert, decorate each dessert by applying any one of the cashew Nuts, Almonds or Raisins.
So take your dessert is ready. You can eat it in your Fast as well also. These laddoos are not only looks attractive but also very sweet in taste also. You can preserve these Petha Laddus in the refrigerator and eat them for 8 to 10 days.
Make, eat and enjoy this dessert.
Ingredients
Petha (Sweet): 1/2 kg (Half kg)
Coconut powder: 300 grams
Cardamom Powder: Half teaspoon
Laddu yellow color: Half teaspoon
Recipe
First of all take Petha in a big pot and then Grind it. Then add the coconut powder to the grinded Petha. Also give cardamom powder and food color. Now mix all the ingredients well and make them into your desired shape. Laddus can be made small or big as per your choice. You can also make laddus from this. Finally, take coconut powder in a Plate and roll the prepared Laddus over it so that the coconut powder sticks around the Laddus. This will have two benefits: First, there will not be much wetness in the laddus and second Pethe's sauce will not be in the hands. To decorate this dessert, decorate each dessert by applying any one of the cashew Nuts, Almonds or Raisins.
So take your dessert is ready. You can eat it in your Fast as well also. These laddoos are not only looks attractive but also very sweet in taste also. You can preserve these Petha Laddus in the refrigerator and eat them for 8 to 10 days.
Make, eat and enjoy this dessert.



Nice recipe
ReplyDeleteThanks for giving such an easy n yummy recipie
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